Ćaos svima 🙂 Kao što sam obećala u prethodnom postu ( 5 pravila uspešnog bloggina ) danas pričamo o koracima koje je neophodno preduzeti kako bi započeli svoj blog ili prešli sa besplate platforme (poput Blogger i WP.com) na plaćenu (WP.org). U novom postu ćemo se osvrnuti na svaki korak koji je neophodno preduzeti da bi započeli svaki post, a nakon toga svaki korak ćemo detaljno razraditi.7 koraka do vase bloga

 Pa da započnemo naše blogo-putovanje 🙂

1. Odabir teme pisanja

Odmah na početku je važno postaviti pitanje o čemu želite pisati. Tema bloga definiše vaš pravac pisanja i sve naredne korake. Od momenta odabira teme o kojoj želite pisati lakše ćete se fokusirati na pronalaženje adekvatnog naziva kao i pisanje samih postova. Tema je najčešće određeni hobi ili posao koji želite da predstavite. Mnogi uspešni blogeri započeli su pisanje o hobiju poput mode ili šminkanja, međutim ne treba podcenjivati ni moć bloga u poslovne svrhe, bilo da je reč o proizvodima koje proizvodite ili uslugama koje pružate.

2. Odabir naziva

Kada imate jasno definisanu temu o kojoj želite da pišete, pronalaženje naziva vašeg bloga je dosta lakše. Sam naziv treba da je kratak, da direktno upućuje na onom o čemu pišete i da je lako pamtljiv . Kada neko kaže Fashion Pumpkin to vas odmah asocira da neko ima modni blog. Pumpkin može da bude omiljena poslastica, omiljena boja ili je možda moda za punije devojke, što je opet zaista dobar način da vas zainteresuje da posetite blog i vidite o čem se tu radi. Svakako, onaj ko je zainteresovan za tu temu znaće da je na pravom mestu.

3. Odabir platforme

“A blogging platform is the software or service that turns a regular site into a functioning blog.” Brayan (About Money)

Dakle da bi započeli blog neopohodan je određen servis (poput Bloggera) ili softver (popur wordpress.org). Servisi su besplatni dok je za korišćenje programa potrebno imati određen prostor (host) i domen (vašeime.com ili vašeime.rs). I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane koje je veoma važno uzeti u obzir prilikom odabira. U narednim postovima ćemo detaljno pričati o svakoj opciji kako bi ste došli do odgovora koja je platforma baš za vaše potrebe.

4. Odabir domena

Ukoliko se odlučite za besplatnu platformu, domen je često besplatan uz jedan dodatak nakon vašeg imena. Najpoznatiji primer je Blogger koji je u potpunosti besplatan s tim što link vašeg bloga ima formu www.imevasegbloga.blogspot.com .

Međutim, ukoliko želite da imate iskjučivo vaš domen, neophodno je da isti zakupite. Tada će link vašeg bloga biti u formi www.imevašegbloga.com (ili .rs, .co, .uk i sl). Zakup domena se vršti putem različitih sajtova, kako domaćih tako i stranih.

5. Odabir izgleda

Nakon donošenja tehničkih odluka, vreme je da iskažemo i našu kreativniju stranu odabirom izgleda. Ukoliko ste se izabrali Blogger možete se suočiti sa određenim ograničenjima kada je reč o temama (izgledima) za blog. Nasuprot tome WordPress (.com i .org) nude izuzetno veliki broj besplatnih tema. Takođe dizajn za vaš blog možete kupiti. Cene se kreću od nekoliko dolara do nekoliko stotina.

6. Pisanje postova

Na kraju svega dolazi onaj deo zbog kog ste se i odlučili za blog – pisanje postova. Danas, postoji čitava filozofija o pisanja posta, od odabira samog naslova do odabira adekvatnih reči. To je izuzetno značajno prilikom pisanja postova u neke određene poslovne svrhe, međutim svakako da takvi postovi imaju odjek i u hobijskom pisanju.

A beginner quote

Picture source: Squidoo.com

7. Otvaranje socijalnih medija

Dobro, pisanje postova ipak nije kraj naših 7 koraka jer nam je potrebno mesto gde ćemo se lako povezati sa drugima i gde ćemo moći da podelimo dodatne informacije vezane za post ili za samu temu koja nas zanima. Danas, ubedljivo najviše korišćena društvena mreža je Facebook. Otvaranje stranice traje samo nekoliko minuta i uz malo rada, Facebook vam lako može postati jedna od najboljih (često i najjeftinijih) reklama za blog. Naravno, i ostale društvene mreže imaju svoju ulogu u izgradnji vašeg bloga i celokupne prezentacije i svaka od njih ima određene ciljne grupe kojima želite da pristupite 🙂


Ovim zvršavam današnji post u kom sam želela ukratko da prođem kroz faze kroz koje svi mi moramo proći prilikom osnivanja bloga. Već u narednom postu pričaćemo o savetima kako da pronađete vašu glavnu temu i kako da izađete iz univerzalnog blog kruga zvanog lifestyle.

Kao što sam rekle, velike stvari se ne dešavaju preko noći pa tako ni mi nećemo preko jednog posta preći sve korake. Izuzetno je bitno da dobro promislite o onome o čemu želite da pišete, jer svako menjanje teme često znači počinjanje od nule i dupliranje posla. Vreme je da taj deo preskočimo i nađemo način da budemo prepoznatljivi u našoj niši 🙂

Pin It on Pinterest

Share This