Ćaos svima! Veoma brzo je i ova radna sedmica došla kraju i nadam se da već imate neke vikend planove 🙂 Pošto smo u prethodnom postu pisala o pronalaženju WordPress dizajna (ceo post možete pročitati OVDE), ne bi bilo fer da zaboravimo i na Blogger korisnike. 

Kao što sam u nekom u prethodnih postova pomenula, da bi bolje razumela probleme i želje sa kojima se blogger korisnici suočavaju i sama sam sam započela pisanje Blogger bloga samo sa drugačijom temom. Možete ga pogledati posetom na link Fitness Pear

Blogger 101 - gde pronaci blog dizajn

 

Pre nego što započnete avanturu traženja blog dizajna samo mala napomena – postoji velika mogućnost da ćete tokom promena morati da menjate i kodove (CSS i HTML). Većina tema će doći sa uputstvom kako to da uradite ali ako niste sigurni najbolje je da nekog zamolite za pomoć jer je dovoljno jedan space viška da neki deo ne radi. Budite pažljivi!

Gde potražiti blogger dizajn?

Okej, uzmimo u obzir da ste se naoružali strpljenjem i nekim početninm lekcijama CSS&HTML (ako niste, neke osnovne smernice ćete moći da pročitate već u ovom postu) i da ste rešili da promenite blog dizajn (template ako vam je lakše). Osim onih nekoliko što sam Blogger nudi, postoje brojni sajtvoi koji nude besplatne dizajne u zamenu za naglašavanje da je izgled njihov (najčešće u footeru).

Nisam bila lenja pa sam vam pronašla par sajtova koji će sigurno ponuditi nešto što će vam se, nadam se, učiniti dovoljno zanimljivim i inspirativnim 🙂

 • BT TEMPLATES – nude izuzetno veliki broj besplatnih Blogger tema koje možete preuzeti, kao i vodič za instaliranje koji možete pogledati u delu FAQ.
 • GOOYAABI TEMLATES – nudi malo “savremenije” teme, kao i responsive (teme koje su prilagođene različitim uređajima) i teme po SEO principima. Za sva pitanja koja imate tu je SUPPORT CENTER kao i njihov forum.
 • MY BLOGGER THEME – još jedna baza besplatnih blogger tema. Većina tema je besplatna ali su u okviru nekih neke opcije onemogućene i mogu se dodati samo kupovinom PRO verzije. Dobro pročitajte opis da biste znali da li je vaša tema u potpunosti free.
 • THEMEXPOSE –  definitivno moj favorit (njihova tema je iskorišćena za Fitness Pear) ali postoji velika mogućnost da će vam trebati poznavanje kodova da biste sve podesili. Teme dolaze u besplatnoj i PRO formi.
 • SORATEMPLATES – po principu Themexpose, sve teme su besplatne a dodatne opcije dobijate samo ako kupite PRO verziju koja košta oko 5 evra. 
 • BLOGGER CANDY – teme malo više prilagođene ženskoj populaciji.

Imam dizajn, šta sad?

Ako ste uspeli da pronađete dizajn koji vam se sviđa, najbolja solucija je da ste u paketu dobili i vodič za primenu istog. ThemExpose i SoraTemplates imaju takve vodiče. Međutim i sa tim vodičem muka može da nastane ako ne obratite pažnju, posebno na stavke poput kopiranja koda. 

Najbolje rešenje je da potražite support forum sajta sa kog ste preuzeli temu ili zamolite nekog za pomoć ukoliko nastane problem. S obzirom da CSS i HTML postepeno učim već neko vreme, većinu kriza i problema sam sama uspela da rešim ali moram da priznam da Facebook Pagebox zadaje muke u HTML.

Za početak je najbolje da sve kodove koje morate da kopirate ručno unesete (ma koliko dugački bili) i da obratite pažnju na ” ” koji mogu biti zamenjeni rečju quote (ThemeExpose, podešavanje newslettera mi je zadalo jednu od noćnih mora dok nisam sama prekucala kod).

Sve je to previše komplikovano za mene…

Naravno, ako želite da preskočite traženje tema i potencijalno igranje sa kodovima, postoje neki delovi koje možete i same izmeniti i redizajnirati u samo nekoliko koraka poput headera, about me i slično 🙂

PS. Vodič kroz dizajniranje headera očekujte uskoro ! 

 • Dodajte vaš header 

Izaberite LAYOUT —> EDIT (HEADER widgeta) —> BROWSE (izaberite sliku) —> obeležite INSTEAD OF TITLE AND DESCRIPTION —> SAVE. Ukoliko je vaša slika prevelika, ona će biti automatski smanjena osim ukoliko ne uklonite obeležje sa dela SHRINK TO FIT.

 • Dodajte vašu favikonicu

Favicon je malena ikonica koja se pojavljuje pored linka vašeg bloga. Da bi ste je promenili izaberite LAYOUT —> klliknite edit (FAVICON GADGET) —> BROWSE (izaberite vašu ikonicu) —> SAVE. Favicon mora biti kockasta sličica.

 • Dodajte vaš “O meni” deo

Ukoliko želite da zamenite google About me sa vašim (pogledajte kako to izgleda na Fitness Pear), neophodno je prvo da ga uklonite: LAYOUT —> edit (ABOUT ME widget) —> REMOVE, pa potom —> ADD A GADGET —> HTML/JAVA SCRIPT  —> u delu TITLE upišite naziv poput “About me” —> kopirajte kod u deo CONTENT —> SAVE.

KOD: <p><img src=”LINK SLIKE” height=”240px” width=”240px” margin-bottom=”10px” /></p><br /><p>VAŠ TEXT</p> 

Ukoliko želite da VAŠ TEXT bude centriran, neophodno je da kod izgleda ovako <p style= “text-align:center”>VAS TEXT</p>

LINK SLIKE – u formi http://www.link.com/kod.jpg (link slike možete dobiti na sajtu TinyPic ali obavezno prvo napravite nalog inače će sliku izbrisati iz baze nakon 90 dana). Okrugla forma slike je naprvljena uz pomoć PicMonkey-a. Slika će biti automatski smanjena na veličinu od 240px, tako da je najbolje da odmah koristite tu veličinu.

 • Uklanjanje NAVBAR

LAYOUT —> kliknite EDIT na NAVBAR widget —> selektujte OFF —> SAVE.

 • Uklanjanje linija menija (menu borders)

TEMPLATE —> CUSTOMIZE —> ADVANCED —> ACCENTS —> TABS BORDER COLOR —> izaberite TRANSPARENT —> APPLY.


Nadam se da sam upela koliko toliko da vam ulepšam dan i da vas motivišem da ovog vikenda uradite veliko blog raspremanje 🙂 Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja ili vam treba pomoć, možete mi pisati na tijana@tconfidential.com ili ostavite komentar. Pišem vam ponovo u subotu! 

Pin It on Pinterest

Share This