Ćaos dragi moji! Četvrtak je bio izuzetno kišovit dan u Novom Sadu i gde idu kišni dan bez kokica, filmova i grejanja pod ćebetom !? 🙂 U celu tu kombinaciju pisanje novog posta mi nikako nije išlo na ruku moram priznati. Naravno, ukoliko ste propustili prethodni (pričali smo o imenu bloga), isti možete pogledati OVDE.

Moje žaljenje za toplim danima ipak nije današnja tema. Pre par godina, kad sam započela svoj prvi blog Blogger je bio jedina blog platforma za koju sam znala. Zapravo blogger je bio blogger – izraz blog platforma naučila sam mnogo kasnije.

Kako odabrati blog platfformu?

Na samom početku moje blog avanture bilo je nezamislivo da platim host ili domain jer sam još uvek bila klinka. Da budem još iskrenija, nisam imala ideje šta host ili domen znači. Kad bih se našla u priči sa nekim daleko iskusnijim, uvek bih klimala glavom ali verujte da u toj glavi nije bilo nikakve predstave o tome.

Prošlo je dosta od mog prvog bloga i sad sam već naučila neke stvari i ukoliko se nalazite u nekoj nedoumici između svih tih pojmova, danas pričamo upravo o tome. Zato, dobrodošli.

Blog Platforma – vodič za početnike

Da bi izbegli situaciju da klimate glavom kao ja nekad, na samom početku treba da shvatimo šta je to uopšte i čemu ta platforma služi.

Blog platforma je servis ili program koji služi da prevede vaš sajt u blog formu. Postoji veliki broj platformi od koji su svakako najpoznatije Blogger, Tumblr i WP.com kao besplatna solucija – servis, i WP.org – program. I tu stajemo sa svom teorijom jer verujem da ste ovde došli da nađete odgovor koja platforma je za vas pre nego da vam pišemo definicije. Barem bih ja zato bila.

SelfHosted ili Hosted

Da skratim priču – selfhosted su vam one platforme gde dobijete sve na gotovo. Dva – tri klika, pet dana razmišljanja o imenu, jedan dan biranja izgleda i još nekoliko da sa 5000 reči u prvom postu dođete do zanimljivog uvodnog posta koji će reći sve što treba i dati razlog da onaj ko dođe, navrati i sutra i to je to. Jedna prosta definicija. Tu spadaju naravno Blogger, Tumblr, WP.com ali i mnoge druge.

Nasuprot njima, hosted platforme zahtevaju posedovanje hosta, posedovanje domena, programa (wp.or) i onda je sve ono – 5 dana razmišljanja o imenu i sl isto. Ako vam je za sve to trebalo manje, još bolje.

Blogger, Tumblr, WordPress.com – koja platforma je za mene?

Ukoliko ste odlučili da sa ulaganjima u vaš blog malo sačekate onda svakako da su selfhosted platforme za vas. One su besplatne, veoma lagane za početno i svako naredno konfigurisanje i imate mogućnost da koristite free domen. Uz par klika vaš blog je spreman za rad.

Da je sve tako lepo kao što zvuči, verujem da ovi drugi ne bi ni postojali. Međutim, ovakve platforme imaju određene nedostatke koje morate uzeti u obzir:

  • domen je besplatan ako prihvatate njihove dodatke. Na primer za Blogger, vaš domain bi bio www.imebloga.blogspot.com. S druge strane, oni vas ne ograničavaju da kupite domen (pr: www.imebloga.com), čak ga i nude za nekih 20ak $.
  • jako su uzane mogućnosti dizajna i podešavanja – što se tiče Bloggera i izgleda, to vam je što vam je. Ja sam se jako napatila sa tih nekoliko izgledića koje do određene granice vašeg znanja možete da manipulišete ali ništa više. WP.com ima više ponuda, ali pazite dobro – većina tih tema je free samo za neke opcije. One koje će vama sigurno zatrebati su zapravo “plati pa klati” princip.

Druga stavka je za mene bila najbitnija, i mogu samo da pokušam da vam objasnim koliko sam LUDELA zbog ponuđenih izgleda na bloggeru koje, verovali ili ne, nisu uopšte menjali! Naravno Blogger je Google, pa ako to nekome znači onda razumem. U suprotnom – ja bih stavila neku nalepnicu: Samo za jake živce.

Za koga su ove platforme: Za sve koji žele da nauče da barataju blogom, da izbegnu ulaganja dok su u fazi “pronalaženja” i za one koji su tu da bi se odmorili.

Oprez: Ukoliko ste se za blog odlučili u cilju razvijanja posla i dok sve stane na noge želite da probate besplatne opcije, transfer sa besplatne na plaćenu nije baš zanimljiva stvar. U tom slučaju bolje birajte WP.com ako već morate.

WordPress.org i hosting

WP.org je platforma koju ću vam danas svako preporučiti. Koristi se kako za blog tako i za website i to masovno jer predstavlja platformu koju je lako naučiti i, zahvaljući tome, veoma je lako održavati vaš blog/sajt. WP.org zahteva posedovanje i hostinga i domena (o tome ćemo pričati naredni put).

Prednost je svakako puna kontrola nad dizajnom (i OGROMAN broj veoma povoljnih dizajna), vaš lični domen i velike mogućnosti za podešavanja i prilagođavanja vašeg bloga (ili sajta). Dakle svi nedostaci besplatnih platformi rešeni su upravo ovde.

Glavni nedostatak je što zahteva određena ulaganja, međutim ta ulaganja su zaista ništa ukoliko želite da razvijte vaš posao kroz blogging. Ta ulaganja su:

  • za domen – oko $10 ( 1000-1100) za .com ukoliko se odaljite od domaćih ponuda.
  • za host – u domaćoj ponudi za nekih 2400din/god, a strane ponude se kreću od 3-5$/mesečno. Kada je reč o hostu govorim o početnim paketima (5gb prostora).

Naravno postoje i skuplji domeni kao i hostinzi ali ovde sam napomenula cene sa kojma sam se ja susretala prilikom registrovanja/obnavljanja domena i hostinga za mene lično (a i za drugarice).


Mislim da je za danas dosta svih tih informacija koje sam sa vama podelila. Pre nego što donesete odluku o platformi koja je za vas, obavezno ramišljajte o pravcu u kom želite da razvijate vaš blog. Da li želite da to bude kutak za vaše misli? Ili želite neki hobi da predstavite? Možda ga pretvorite i u posao?

Več sutra se družimo i nastavljamo priču o hostingu (gde pričamo o dobrim ponudama i kako ih prepoznati), a do tad ne zaboravite da mi pišete!

Koju blog platformu vi koristite i zašto ste baš nju odabrali?

Odnosno, da li ste prepoznali blog platformu za vaše potrebe?

Pin It on Pinterest

Share This