ONLINE MARKETING

Google Analytics: Razumevanje podataka

Tijana, Online Marketar & Blogger

26 Decembar 2016

Uspešnost tvoje naredne online kampanje, odnosno blog posta, najviše zavisi od podataka koje prikupiš iz prethodne kampanje i njihovog tumačenja.

Već smo utvrdili da je Google Analytics izuzetno moćna alatka koju marketari širom sveta koriste. Njena moć proističe iz činjenice da dolazi iz rukava internet giganta – Google-a lično.

Instalacija i podešavanje Google Analytics-a je posao koji traje svega nekoliko minuta (pročitajte više u postu Google Analytics za početnike).

Međutim, razumevanje podataka i izdvajanje onih najbitnijih nije tako jednostavno. Posebno usled raznoraznih spam podataka na koje ni Google Analytics nije imun.

U takvim situacijama, najbitnije je znati gde tražiti podatke i koji podaci su od značaja.

Google Analytics - Razumevanje podataka

Google Analytics: Razumevanje podataka

Nakon što se uloguješ na Google Analytics nalog primeti ćeš dva menija – gornji meni gde možeš pronaći Home, Reporting, Customization i Admin opcije, kao i levi meni (dostupan nakon odabira Reporting opcije) prikazan na slici ispod.

Google Analytics - levi meni

Google Analytics: menu

Prethodno odaberite Reporting

Audience Overview

Audience Overview će ti pružiti detaljan uvid u posetioce sajta, odnosno bloga.

Boljim razumevanjem posetilaca lakše je doći do zaključka ko su ti ljudi koji dolaze na tvoj blog što će igrati veliku ulogu ne samo u svakom narednom postu koji pripremaš, već i u samim online kampanjama koje planiraš.

Da bi otkrili ko to posećuje tvoj blog razumeš određene podatke:

Sessions: pokazuje koliko puta je neko bio na tom blogu. Prilikom svake posete, bez obzira na broj posećenih strani tokom te jedne posete, ta poseta se zasebno računa kao jedna sesija.

Users: pokazuje broj individualnih posetilaca u toku određenog vremenskog perioda, bez obzira da li je reč o novom posetiocu ili starom. Bez obzira koliko je naš posetilac pogledao strana, odnosno, bez obzira koliko puta posetio naš sajt u određenom vremenskom periodu, on se računa kao jedan user.

Pageviews: pokazuje ukupan broj stranica posećenih u određenom vremenskom periodu. Na primer, jedna osoba je došla na tvoj blog da bi pročiala jedan post ali su je privukla još tri različita posta prlikom te iste posete. Dakle ta osoba je pogledala ukupno 4 stranice, odnosno pageviews će pokazivati broj 4.

Pages/Session: Pokazuje prosečan broj posećenih stranica po jednoj sesiji u određenom vremenskom periodu.

Avg. Session Duration: Prosečno vreme (u minutama) koje su posetioci proveli na tvom sajtu / blogu tokom njihove posete.

Bounce Rate: % posetilaca koji su došli direktno na određenu stranicu i otišli odatle bez poseta bllo koje druge stranice / posta. Očekivano visok u situacijama kada sajt ima samo jednu stranicu (landing page).

% New Sessions: pokazuje procenat poseta od strane posetilaca koji prethodno nisu bili na tvom sajtu / blogu.

Kao što možeš da primetiš broj posetilaca, odnosno sesija nije najznačajniji podatak koji treba da te brine.

Naprotiv, kvalitet svake posete treba da bude prioritet baš zbog toga što se kao jedna poseta računa i ona osoba koja dođe i par sekundi kasnije ode, kao i osoba koja pažljivo iščita ono zbog čega se tu i našla.

Upravo iz tih razloga podaci poput Bounce rate i Avg. Session Duration igraju izuzetno važnu ulogu podjednako kao i sam broj sesija / posetilaca.

Acquisition Report

Odeljak Acquisiton Report pružiće ti uvid u način pronalska tvog sajta / bloga od strane posetilaca.

Na osnovu podataka iz ovog dela razumećeš ne samo način na koji je ciljana publika čula za tvoj sajt nego i odrediti koji to marketinški kanal najbolje funkcioniše, odnosno koji moraš da unaprediš.

U okviru ovog dela, neophodno je da razumeš šta predstavljaju različite posete:

Organic: pokazuje broj poseta koje su nastale kao rezultat organske pretrage putem pretrživača (pr. Google). Dakle svaki put kad je neko za određenu ključnu reč naišao na tvoj sajt i posetio ga, za tebe će to predstavljati organsku posetu.

Direct: pokazuje posete koje su se dogodile unošenjem direktnog linka ka tvom sajtu / blogu / određenoj stranici. U ovom slučaju posetilac je u svoj browser upisao na pr. nazivsajta.com i tim putem direktno došao do tvog bloga.

Social: pokazuje, naravno, posete koje su došle kroz društvene mreže. Za aktivne korisnike društvenih mreža, ali i one koje ih testiraju, ovi brojevi mogu imati presudnu ulogu u odabiru društvne mreže za plaćene reklame na pr.

Referral: sav saobraćaj koji je do došao kroz neki drugi sajt ili blog biće prikazan kroz referral odeljak. Ako te je neko u svom postu pomenuo i njihov čitalac je kliknuo na dati link, Google Analytics će to registrovati kao referral posetu.

Paid: ukoliko plaćaš Google reklame, pored korišćenja samog AdWords alata za praćenje poseta, Google Analytics će te iste podatke prikazati u svom panelu. (Prethodno je neophodno povezati ova dva alata)

Klikom na svaku od ovih opcija videćeš detaljnije podatke pa tako ukoliko klikneš na Social deo, ne samo da ćeš moći da vidiš koliko je poseta došlo kroz društvene mreže nego i kroz koje mreže su došli i koliko je svaka mreža zasebno imala udela u tom broju.

Google Analytics - acquisition overview

Real time, Behaviour i ostali delovi Google Analytics-a

Naravno, Audience overview i Acquisition nisu jedini delovi Analytics-a koji treba da te zanimaju.

Real-Time je deo koji će ti prikazati trenutnu situaciju na vašem blogu (na pr. koliko je trenutno aktivnih čitalaca na blogu, kako su te oni pronašli i sl). U prethodnom postu, upravo ovaj odeljak smo koristili za testiranje podešavanja ali on je mnogo više od običnog testa.

Behaviour: Želiš da saznate kako se posetioci “ponašaju” na tvom blogu? Onda je Behaviour deo koji svakako moraš da proučiš. Od stranice koje su posetili do eksperimenata – sve to ćeš pronaći istraživanjem upravo ovog dela.

Conversion je deo Analytics-a koji će ti dati jasniju sliku o ciljevima koje postaviš pokazujući konkretnu metriku na osnovu koje ćeš moći da donesiš dalje odluke.

Sad je vreme da kreneš u istraživanje i otkrivanje Google Analytics-a, a mi se družimo ponovo u trećem delu naše GA priče 🙂

Ukoliko imaš neka pitanja ili nedoumice vezane za ovu alatku, piši mi na mail ili u komentar ispod posta!

xx,

Tijana 🙂

Nastavi sa čitanjem

Pin It on Pinterest

Share This