Zdravo svima! Evo nas na prvom koraku od 7 koraka do vaseg bloga koje smo predstavili u prethodnom postu. Kako je važno odabrati izgled vašeg bloga, isto tako je važno odabrati i temu o kojoj ćete pisati. To je prvi korak ka donošenju mnogih drugih odluka poput samog naziva vašeg bloga, ciljne grupe kojoj ćete se obraćati i sl. Jedna od najbitnijih činjenica jeste da sama svrha bloga bude pisanje o nečemu što volite i što možete da izgradite, posebno ako planirate da kroz vaše pisanje izgradite vaš posao (aka. pretvorite hobi u zaradu).

Izaberite temu o kojoj volite da pišete i koja vas inspiriše pre svega, pa potom gledajte na korist koju možete ostvariti.

Kako izabrati temu vase bloga?

Ako ste se za pisanje odlučili kao nastavak priče o hobiju koji volite, onda je to najvažnija prednost koju imate. Hobi je ono što volimo da radimo i čemu posvećujemo pažnju sa uživanjem. Neko voli da kuva, neko da crta, neko se možda bavi baštovanstvom a neko jednostavno voli da pravi nakit. Međutim, ukoliko je vaš hobi prelistavanje modnih časopisa a vaš orman previše jednostavan i običan, možda modni blog i nije tema kojoj bi se posvetili. Isto važi i za putovanja, ukoliko volite da putujete ali teško da priuštite letovanje, možda je bolje da razmislite o nečemu drugom.

To nas vodi do zaključka da ne samo da je neophodno da budete zainteresovani za temu o kojoj pišete, takođe je bitno i da imate malo dara za to.

Hobi ili posao?

Polazna tačka je naravno razlog zbog čega želite da osnujete vaš blog? Da li imate određen hobi u kom uživate i koji volite da radite? Ili ste možda zainteresovani da predstavite vaš posao? Ili možda vaše veštine?

Ako je vaš cilj pisanje o hobiju onda morate da imate na umu da ne samo da je neophodno da volite to što radite, nego je potrebno i malo dara i iskustva da bi taj vaš hobi bio neiscrpna tema za vaš blog. Ukoliko svakodnevno volite da prelistavate modne časopise ali je vaš orman jednostavan i bez neke unikatnost, morate da se zapitate da li je modni blog za vas. Međutim ukoliko svakodnevno učite nove tehnike šminkanja a pritom imate tonu četkica za šminkanje onda je make up blog definitivno vaš izbor.

Find your passion

Picture source: Etsy.com

S druge strane, blog može da bude i u poslovne svrhe u cilju predstavljanja vaših proizvoda, povezivanja sa kupcima i približavanju onoga što radite drugima. Ukoliko već godinama pravite torte za svadbe, zašto onda ne biste spojili taj vaš posao i pisali o njemu. Ne samo da imate iskustva i dara u tome, nego imate i materijala za različite postove.

Postoji i treća opcija. Ukoliko ste krenuli na dodatna usavršavanja bez obzira da li je reč o jeziku, učenju photoshopa, online marketingu, šminkanju ili šivenju, vaš proces učenja i usavršavanja može biti idealna tema. Ne samo što ćete zainteresovati one koje takođe žele da uče o tome, nego ćete potencijalno privući i zainteresovane poslodavce za veštine koje stičete i ono najjbolje imaćete dobar način da im pokažete te vaše veštine i znanje.

Pronalazenje vase teme

Pokušajte da na sledećih par pitanje odgovorite što iskrenije.

 1. Šta je vaš cilj?
 2. Koja su vaša interesovanja?
 3. U kojoj temi imate iskustva?
 4. U čemu uživate da radite?
 5. Šta vas čini drugačijim od drugih?
 6. Koje su vaše prednosti?
 7. Iz kojih oblasti pratite druge blogove?

Odgovori

Svako od ovih pitanja trebalo bi da vas približi vašem odgovoru. Evo kako je o izgledalo u mom slučaju:

1. Moj cilj je da prezentujem znanja koja stičem kako bih lakše pronašla posao, usavršila svoje veštine i zabavila se usput.

2. Moja interesovanja su pretežno vezana za fitness i nakon kursa izrazito za Social Media marketing.

3. U bloggingu jer je ovo moj 3.blog po redu.

4. Uživam da pišem zapravo. Kao osnovac napisala sam 2 knjige i evo već godinu unazad imam jednu ideju za novu knjigu ali ne stižem da je realizujem.

5. Ja sam izuzetno uporna osoba, jako tvrdoglava ali i radna i pozitivna. Obožavam da istražujem, posebno kad se “zalepim” za neku temu i mislim da je to moja najveća prednost.

6. Rekoh gore.

7. Healthy food i blogging su najčešći blogovi na koje ulazim. Pre su to bili i modni bloggovi ali su odavno izašli iz mog vidokruga. U okviru slobodnih rubrika na ovom blogu svakako ću dodati i neki zdrav recept ali mislim da je moj fokus trenutno isključivo na bloggingu.

Zaključak: Iz mnogo čega health&fitness su zapravo teme u kojima bih se ja našla. I iskreno imala sam već 2 bloga su mi bila vezana za tu temu. Međutim, nakon kursa, želim profesionalno da se usavršavam i jednsotavno smatram da je to sada tema koja me jako zanima. I eto ga 🙂

A girl with a passion

Picture source: Etsy.com

Blogging mogucnosti

Ukoliko želite blog da započnete kako bi ste proširili vaš posao bez obzira da li je reč o poslu u kom imate registrovanu firmu ili jednostavno pravite kolače kod kuće onda je to prava tema za vas i treba da joj se što pre posvetite.

Ukoliko pak, želite da pišete o hobiju, pitanja iznad bi trebalo da vam daju uvid u pravu temu ili sferu za vas. I zaista te teme u raznolike, pa tako možete pisati o:

 • šminkanju, modi, lepoti
 • prirodnoj kozmetici
 • fitnessu, zdravlju, dijetama
 • domaćinstvu i njegovom održavanju
 • putovanjima
 • studentskom životu
 • restoranima u vašem gradu
 • neotkrivenim prirodnim lepotama
 • roditeljstvu

Ili možda o:

 • šivenju
 • photoshopu
 • Facebook marketingu
 • vinu
 • web dizajnu

I tako dalje… Mogućnosti su velike i bez obzira na to koliko ljudi piše blog na tu temu, nikad ne dopustite da vam to bude prepreka. Kao što rekoh može nas 10 pisati o jednoj temi ali teško da će nas 10 na svako pitanje imate isto mišljenje.


Pre nego što se rastanemo, pišite mi!

Koju ste temu bloga vi odabrali i kako ste došli do nje?

 

Pin It on Pinterest

Share This