Ćaos svima! Evo nas već na 5 koraku naše mini blogo avanture (7 koraka do vašeg bloga). Do sada smo prošli mnogo toga, malo se više bavili tehničkim stvarima ali od momenta izbora blog dizajna, čitava naša avantura postaje vizuelna. Imate 2 jednostavna izbora – ili 5 tema na bloggeru ili 2000 tema na WP. Naravno, možete i da kupite jednu, ako baš želite od starta bude onako kako ste zamislili.

Moji počeci bili su na Bloggeru i zaista sam se borila sa njihovom oskudnošću u temama. Međutim, postoji toliko jednostavnih načina da kreirate slike i prilagodite vaš blog bez VSS iz oblasti kodiranja, pa ne bi trebalo bežati od Googla samo zbog izgleda. Danas ćemo se osvrnuti na izbor besplatnih tema i na WP i na Bloggeru, kao i na sajtove gde možete pronaći zaista dobre i povoljne teme.

Kako izabratidizajn

Želela sam da sa vama, koji koristite Blogger, podelim ne samo moja iskustva nego i primere kako nešto možete podesiti (radićemo mnoge teme poput Kako podesiti heder ili kategorije, kako namestiti meni i td) pa sam u tu svrhu aktivirala moj blogger nalog i napravila Blog tamo. Postovi će biti samo skraćena engleska verzija sa T‚s Confidential. S obzirom da je Blogger podjednako popularan kao i WP ne želim da vas izostavim i uskratim za neki savet koji vam možda pomogne da rešite određeni problem.

Kako odabrati dizajn ukoliko koristite Blogger?

Biranje dizajna na bloggeru je izuzetno pojednostavljeno jer imate određen broj tema koje možete izabrati, i naravno u svakom momentu ih možete promeniti. Prilikom same registracije vašeg bloga, imali ste na početku ponuđenu opciju da izaberete temu. Recimo da ste to uradili na brzinu i da želite da razmotrite tu odluku (ništa novo u mom slučaju).

Iz menija na levoj strani odaberite TEMPLATE.

Blogger template 1

Klikom na bilo koju temu možete pogledati kako će ona izgledati na vašem blogu. Nakon toga dovoljno je samo da potvrdite i vaš novi izgled je već vidljiv. Sa opcijom CUSTOMIZE igraćemo se drugi put 🙂 Veoma jednostavno, zar ne?

Blogger design 3

Blogger design 2

 Kako odabrati dizajn ako koristite WordPress?

Ako ste se ipak odlučili za WP bilo .com ili .org onda imate mnogo veći izbor tema u ponudi. Možda zvuči super, ali prolaziti koz 2000 tema, birati koja je najbolja i sl nije proces koji traje 5 minuta. Meni se dešavalo da satima sedim i gledam i gledam i gledam i na kaju dignem ruke i ostanem pri sadašnjoj. Nije da joj nešto posebno fali…

WP design 1

Vaš dashboard vam je već poznat pa je dovoljno da iz menija odaberete APPEARANCE – THEMES – ADD NEW.

Wp design 2

WP design 3

I tu kreće vaše traganje. Preporučujem da iskoristite opcije POPULAR ili LATEST jer ćete tako pregled svih tema, i naravno opcije FILTER kako bi ste eliminisali nepotrebne. Ono što obavezno morate izabrati je responsive tema jer je Google od aprila počeo da uklanja stranice koje nisu mobile reposnive sa svoje pretrage. Svakako ćemo o tome još pričati.

Gde kupiti WP temu?

Ukoliko ste krenuli u šoping sa jasno definisanom košuljom koja mora imati određene dugmiće i šare, i ne želite ništa osim toga, šanse da imate uspešan šoping su male. Tako je i sa temom – šanse da će ona perfektna biti među free opcijama su zaista male, skoro nikakve. U takvim situacijama ne ostaje vam ništa drugo do angažovanja web dizajnera koji se bavi WP ili kupovinom već gotove teme. Ovo drugo može opet biti povoljnija solucija.

Kad je reč o sajtovima koji imju dobre ponude, rado bih vam preporučila da pogledate neke od ovih:

  • Creative Market: izuzetno snabdevem dobrim ponudama i dobrim cenama. Klasične blog teme možete naći po ceni od 5-10$ i naviše. Takođe imaju veliki izbor dodatnih materijala poput fontova, textura, pozadina, vektora, slika i td.
  • Theme Forest: veoma popularan kada je reč o ponudi gtovih dizajna za vas blog.
  • Elegant Themes: za nekih 80$ dobijat ristup njihovim temama i mozete preuzeti neograničen broj tema u tom periodu.

 

Problem: Illegal Download

Na našu veliku radost, u Srbiji još uvek ne postoje zakoni toliko strogi da bi mogli da vam naprave problem ukoliko sa torrenta skinete temu. Ali, moram vas razočarati i skloniti taj osmeh sa vašeg lica – jednom kad illegalno korištena tema bude primećena, odgovarate autoru za povredu autorskih prava. Taj zakon kod nas postoji i te kako.

Znam da ste razočarani ukoliko ste pomislisli na torrente i njihovu moć. Ja patim za jednom temom koja košta oko $60 ali za sada nemam mogućnosti da uložim iako znam da je ima na torrentima. Niko ne garantuje da ćete biti otkriveni, ali s druge strane, to je vid krađe. Verujem da ne bi ste voleli da vaš blog posluje po takvom principu….


Toliko za danas 🙂 Ne zaboravite da sa nama podelite link ka

vašem blogu kako bi smo videli i vašu kreativnu stranu 🙂

Pin It on Pinterest

Share This