BLOGGING

Kako odabrati naziv bloga

Tijana, Online Marketar & Blogger

Bez obzira da li tek ulaziš u blogging vode ili smatraš da je vreme za re-brendiranje, smišljane novog imena nikada nije lak zadatak. Naziv tvog bloga treba da bude zanimljiv i da oslikava ono što ti radiš.  Upravo to je ono što čini ovaj proces izazovnim.

Ne postoji magična formula koja će ti rešiti problem smišljanja imena u nekoliko minuta. Ukoliko želiš da tvoj blog bude jedinstven, onda ti ne preostaje ništa drugo nego malo pametnog istraživanja, zapisivanja i brainstormovanja.

Pre nego što počneš, ma koliko ti se činilo da su najbolji nazivi već uzeti – ne odustaj! Prava ideja čeka da sine 🙂

Kako odabrati naziv bloga

Blogging: Kako odabrati naziv bloga?

Prvi put u blogging zajednici? Obavezno pročitaj 7 koraka do tvog bloga

Naziv bloga je usko povezan sa temom

Naziv tvog bloga zavisiće najviše od teme o kojoj ćeš pisati, odnosno teme zbog koje započinješ blog. Glavna tema je ujedno i glavna ključna reč koju svakako da želiš da iskoristiš.

Prvi korak – zapisivanje najviše tri teme o kojima želiš da pišeš (ukoliko tvoj blog pripada lifestyle niši, sigurno ćeš pisati o razičitim temama ali za početak izdvoj samo tri koje će najviše preovladavati).

Na primer – na blogu ću se najviše fokusirati na:

  • organske proizvode koje koristim za negu (organic, beauty, lepota)
  • zdravu ishranu koju praktikujem (healthy food, ishrana, zdravlje)
  • životnu inspirciju (happiness, motivation, sreća, ljubav)

Potom, ukoliko će tvoj blog pripadati većem broju niša, možeš dopisati i dodatne teme o kojima želiš da pišeš.

Naravno, za svaku temu koju napišeš obavezno dodaj po tri reči koje te odmah asociraju na nju. Da li će one biti definisane na srpskom ili na engleskom zavisi od jezika koji ćeš koristiti prilikom pisanja bloga i generalno jezika koji želiš da bude iskorišćen u samom nazivu.

Na tvom blogu će se nalaziti postovi striktno vezani samo za jednu temu? Izvanredno, već si na pola puta do blogo naziva kome nećeš odoleti!

Sad kada imaš jasne teme (ili temu) o kojima želiš da pišeš i osnovne asocijacije, hajde da vidimo na koji način ćeš doći do idealnog naziva za tvoj blog.

Istraži blogove slične tvom

Odmah na početku da razjasnimo, istaživanje drugih blogova ne znači da krećeš u misiju krađe tuđih naziva. Zapravo, znači da:

  • želiš da istražiš kako su drugi pristupili istom problemu – da li se najčešće koriste skraćenice, ili su nazivi više opisni
  • želiš da istražiš koliko možeš biti jedinstvena – koji nazivi su već zauzeti
  • tragaš za inspiracijom

Zapiši sve blogove čiji su ti nazivi posebno zadržali pažnju pa potom analiziraj šta je to što ti se posebno dopalo kod njih. Da li su koristili skraćenice, dodavali nepovezane reči, koristili opise ili su bili striktni sa definisanjem teme još u nazivu?

Confidential Story: naziv mog bloga je možda neobičan u odnosu na temu koju pišem 🙂 U trenutku kada sam registrovala naziv i kad sam krenula sa pisanjem moj blog je bio lifestyle. Trebao mi je naziv koji ću lako moći da povežem sa temom kad je jednog dana pronađem i odlučim da odem iz univerzalne sfere. I iskrena da budem Tijana’s Confidential – small secrets of blogging and online markting zvuči zaista dobro. Verujte da tada nisam imala baš ideju da će ovako biti, ali mislim da je savršeno 🙂

Potraži različite sinonime za reči koje objašnjavaju tvoju temu

Nakon što prođeš prvu i drugu fazu, trebalo bi da imaš zapisane:

  • teme o kojima ćeš pisati i reči koje te asociraju na tu temu
  • blogove slične tvom i njihove nazive

Sada ja vreme da se igramo sa rečima koje te asociraju na zapisane teme i proširujemo ih.

Proces je veoma jednostavan – za svaku temu koji si napisala u prvom koraku, dopiši sve reči koje ti padnu na pamet bez obzira da li su to reči koje zaista postoje ili si su novo stvaralačko delo.

Na primer reč yummylicious ne postoji pa opet je izuzetno popularna na društvenim mrežama – što me dovodi do toga da napomenem da hashtagovi mogu biti i više nego korisni kod smišljanja imena 🙂 .

Ukoliko želiš da korisiš engleske izraze, možda će ti lista prideva pomoći da nađeš inspiraciju.

Što više asocijajica nađe svoje mesto na tvom spisku, to ćeš reativnije i zanimljivije ideje imati prilikom njihovog kombinovanja.

Odovor na pitanje ko si ti može biti zanimljiv dodatak nazivu

Još jedan sjajan dodatak nazivu tvog bloga može biti i imenica koja označava samog autora, odnosno tebe. Na taj način direktno govoriš svakome ko poseti tvoj blog ko stoji iza reči koje čita.

Spremni za primere?

Ako je blog koji piše mama koja se bori sa viškom kilograma – Fit mama zna za vege pitu može biti budući naziv tvog bloga.

Ne voliš da savijaš pitu? A mafini?

Kad smo kod kreativnih naziva, posebno onih srpskih, svakako moram da pomenem izvanredan blog – Jedan frajer i bidejmajer čiji naziv jednostavno moraš da obožavaš 🙂

Dakle, u nazivu slobodno možeš koristiti bilo koju imenicu koja tebe opisuje – mama, student, žena, mlada, instruktor, mršavica, jogina, dizajnerka, devojka… Šefica !?

Koristi generatore naziva

Za sve one koji smišljaju naziv na engleskom jeziku evo male pomoći – tzv. name generatori mogu biti prava mala riznica ideja.

Namemash.com je sajt koji će ti, od nekoliko zadatih pojmova, napraviti veliki broj kombinacija i predloga za naziv bloga i sam domen, i usput proveriti da li je isti domen zauzet.

Naravno, oni nisu jedini. Ako se poslužiš Google pretragom i pogledaš rezultate za „blog name generator“ ili „name generator“ mislim da ćeš biti veoma zadovoljna raznolikošću opcija koje postoje.

Kombinovanje, istraživanje i brainstormovanje

Ako si zapisivala sve ideje koje si imali dok smo prolazili kroz prethodne faze, verujem da sada već imaš neke početne predloge koje ćeš uzeti u obzir.

Sve što sada preostaje jeste da kombinuješ, istražuješ i razmišljaš o idejama koje ti iznanada dolaze na pamet.

Naravno, nead će se desiti da pravi naziv idalje nije među predloženim. U takvim situacijama bavezno napravi pauzu, odmori i posavetuj se sa najboljom prijateljicom, Google-om pa čak i knjigom.

Prava ideja je tu negde, samo čeka da bude otkrivena. 🙂

Registracija domena kao završna faza naše avanture

Onog momenta kada otkriješ naziv koji te ostvlja bez daha, vreme je da isti zaštitiš od drugih i to registracijom to naziva.

U ovoj fazi vaša ideja postaje i zvaničan naziv vašeg bloga i ukoliko razmišljate o korišćenju jedinstvenih nastavaka poput .com umesto generičkim, isti morate proveriti da li je dostupan.

Kao i uvek, kada je reč o registraciji domena, toplo vam preporučujem da za isti koristite NameCheap.

Lično ih koristim već tri godine i za sada mogu reći da imaju najpovoljniju ponudu (oko $10) i izuzetno dobru online podršku za cenu koju plaćate (da možete se uzdati u njih da vam pomognu sa svim podešavanjima).

Iako vam se može učiniti da drugi domain provajderi nude dobre popuste budite pažljivi jer oni najčešće važe samo za prvu godinu korišćenja.

Namecheap.com
(klikom na link bićete preusmereni na NameCheap stranicu. Ukoliko kupovinu obavite koristeći link koji sam podelila, NameCheap će u znak zahvalnosti prebaciti bonus na moj račun 🙂 Hvala unapred!)

Toliko za našu današnju avanturu!

Ne zaboravi da podeliš sa nama koje značenje stoji iza imena tvog bloga, a im se čitamo ubrzo u novom postu 🙂

xx

Pin It on Pinterest

Share This