Ukoliko ste zaljubljenik u proizvode za lepotu, bilo da je reč o ruževima za usne ili organskim proizvodima za negu lica, u nekom trenutku vaše ljubavi možete doći na ideju da svoja iskustva podelite i sa drugima. Najjednostavniji odgovor na tu ideju je, svakako, blog!

Međutim, beauty blogovi polako obuzimaju naše prostore (ruku pod ruku sa fashion svakako!) što može predstavljati pravi mali izazov za one koji tek žele da se u tome oprobaju. Ali, to nije razlog za brigu – jer za kvalitetne blogove uvek ima mesta!

Beauty Blogging

Ukoliko želilte da započnete vaš beauty blog ili da unapredite vaš trenutni onda se pripremite za malu školu beauty blogginga u kojoj ćemo pričati o osnovama BB-a – od osnivanja samog bloga, malih tajni uspešnog pisanja i fotografisanja pa sve do zbirke ideja za postove i super iznenađenjem na kraju! 🙂

Odlučila sam da napravim svoj beauty blog. Šta dalje?

Sama činjenica da ste rešili da započnete beauty blog znači da već imate jasnu sliku vaše blog niše, što u samom startu može olakšati nekoliko narednih koraka: određivanje cilja, publike, načina dolaženja do publike i slično.

S druge strane, beauty blogging je kao sladoled koji može biti od čokolade, jagode, vanile, maline, lešnika. Ukoliko volite šminkanje – vaše pisanje biće usmereno na make up proizvode ali ukoliko vodite računa da koristite isključivo proizvode koji su u potpunosti prirodni (pa čak i napravljeni u kuhinji) onda ćete se možda više bazirati na davanje saveta kako doći do takvih proivoda.

Sledeći korak je jasno definisanje teme pisanja – glavni fokus vaših postova (naravno, ne znači da će vam biti zabranjeni svi ostatli postovi!)

Beauty Blog teme:

  • Recenzije – Za sve ljubitelje isprobavanja proizvoda za lepotu i deljenje mišljenja o njima
  • Make up artist – Ukoliko volite da se šminkate, završili ste kurs profesionalnog šminkanja ili imate vaš makeup salon ova tema je idealna za promociju kroz prikazivanje šminkanja i tutorijala (kako postići izgled, pr)
  • Ekonomična lepotica – ukoliko ste student ili jednostavno imate ograničen budžet uvek možete podeliti savete sa drugima kako uspevate da ostanete našminkanje i lepe uz malo novca
  • Eco lepotica – međutim, ukoliko volite da koristite isključivo prirodne proizvode ili sami pravite domaće kreme, sapune i slično zašto svoj dar ne biste podelili i sa drugima i samim tim povećali i svoj posao?
  • Spa izviđačica – Ako vam budžet dozvoljava, uvek se možete okrenuti obilaženju i isprobavanju raznih SPA centara, masera, tretmana i slično. Često za uzvrat recenzije (njima predstavite kao reklamu) možete pitati i za besplatnu uslugu.
  • Frizerska umetnica – Imate dara za pravljenje frizura ili imate vaš salon? Pronađite vaše klijente i pokažite vaš rad kroz ovu vrstu beauty blogginga.
  • Drugarica kozmetičarka – tema za sve one koji imaju kozmetičke salone ili žele jedan da otvore .
  • Beauty bloggerka – u širem smislu, ukoliko i dalje ne možete da se pronađete 🙂

Nakon što imate jasnu ideju šta želite da postignete pisanjem (da li da podelite svoje mišljenje, ostvarite neku zaradu ili promovišete svoj posao) svaki naredni korak biće daleko lakši.

Odlučila sam da unapredim svoj beauty blog. Šta dalje?

Pre svega morate da imate jasan odgovor na pitanje “Zašto ste odlučili da unapredite svoj blog?” jer uprav taj odgovor predstavlja prvi vodič ka konačnom cilju.

Ukoliko ste do sada šetali od teme do teme, krenite od liste iznad i pronađite temu u kojo ste bili najbolji. Koji postovi su privlačili najviše pažnje? U pisanju kog posta ste posebno uživali? Šta ste naučili iz vašeg dosadašnjeg pisanja?

Najbitnije je ne bacati dosadašnji trud kako bi ste imali “clean start” jer ste do ovog momenta već prešli neke početničke tegobe.

Ako želite da beauty blogging doprinese vašem poslu ili vašem budžetu onda tome morate da pristupite tome kao pravom poslovnom poduhvatu a ne samo običnom hobiju. Jer, kada je reč o bloggingu – samo kvalitetan sadržaj i trud mogu se isplatiti.

Imam ideju i cilj, da li je to dovoljno?

Bez obzira da li ste početnik u beauty bloggingu ili ste u ovim vodama duže vreme, veoma je bitno znati da ideja i cilj predstavljaju prvi korak vašeg blogging putovanja.

Međutim, ideju i cilj koji vi imate, veoma je moguće da ih imaju i mnogi drugi jer je beauty blogging uveliko izuzetno popularan. Privilegiju prvih u toj niši danas je malo teže dobiti.

Time dolazimo do sledećeg pitanja: “Po čemu će se to moj blog razlikovati od drugih?”. Izuzetno vaćno pitanje ne samo za beauty bloggere nego za čitavu blog zajednicu – šta ja mogu ponuditi drugačije ili bolje od drugih?

Jednom kad nađete vašu ključnu razliku postarajte se da je i drugi vide jer upravo je to ono što će ih i privlačiti na vaš blog. Bilo da je reč o jedinstvenom humoru ili oštroj recenziji – to je ono što će vas činiti jedinstevnim u moru istih. Ne zaboravite to!


Ne zaboravite da nam pišete koju podtemu ste odabrali za vaš blog i ukoliko ga već imate, slobodno podelite link u komentarima 🙂

[chimpmate]

Pin It on Pinterest

Share This